Stima de sine

Stima de sine

Stima de sine

Când avem o părere bună despre noi și ne place de noi, există șanse mult mai mari ca să întâmpinăm evenimentele vieții mai puțin plăcute, de pe o poziție de demnitate și forță, cu o stimă de sine crescută. Atunci când în schimb avem păreri limitative, este afectată capacitatea noastră de adaptare la situații noi și ne confruntăm cu o stimă de sine scăzută. Devalorizarea vine la pachet cu frică, teama de respingere și neputință.  Unii încă mai cred că iubirea de sine este sinonimă cu egoismul și se mulțumesc în a învața doar să iubească pe alții, uitând de ei înșiși, rezultatul fiind autosubestimarea. Când avem încredere în forțele proprii și ne declarăm valoroși, putem să iubim și pe cei din jurul nostru, care sunt la fel de valoroși ca și noi. 

Ce poți face pentru a avea o stimă de sine crescută?

Iată câteva idei de luat în calcul:

1. Identifică factorii de mediu tulburători.

Ce anume te face să te simți mai puțin bun. Poate fi o criză prin care treci în familie sau la locul de muncă, o schimbare a rolurilor sau circumstanțelor vieții, pierderea locului de muncă sau a unei persoane dragi. 

2. Conștientizează gândurile și convingerile negative referitoare la factorii de mediu identificați.

Acordă atenție discursului interior și a interpretării tale legată de situația identificată. Gândurile tale ar putea fi pozitive, negative sau neutre, la fel cum ar putea fi raționale, bazate pe fapte sau iraționale, bazate pe idei false.  Întreabă-te ce e adevărat din credințele tale și ce nu și fă conversia gândurilor negative în gânduri pozitive printr-o analiză atentă a lor. 

3. Nu te mai compara cu alții.

Înțelege că ești unic, așa cum fiecare persoană are o amprentă diferită și nu există alta la fel în lume, la fel și tu ești diferit, nu te mai judeca și nu te mai pedepsi. În loc să te concentrezi pe părerea celor din jur, mai bine te îndrepți spre propria persoană ca să descoperi punctele tale forte, resursele de care poate nu ești conștient momentan. Dacă ești părinte și ți-ai comparat copilul cu restul copiilor din clasă care poate au luat o notă mai bună, sau poate sunt mai activi la ore, oprește-te! Rezultatul este aproape întotdeauna o stimă de sine scăzută, nevalidând copilul pentru propria unicitate, acesta simțindu-se insuficient.   

Pe lângă acestea, poți face o listă cu lucruri care îți plac și fă zilnic câte o activitate din acea listă.  Petrece timp de calitate cu oameni care te fac fericit și te tratează bine, iar când simți că ai nevoie de ajutor, apelează la un psihoterapeut.