Mituri despre relații și terapia de cuplu

Mituri despre relații și terapia de cuplu

Mituri despre relații și terapia de cuplu

Oricât de apropiat ai fi de partenerul tău întotdeauna există o distanță. Miturile despre relații și terapia de cuplu pot alimenta și mări această distanță. Orice cuplu experimentează la un moment dat dificultăți în comunicare, conflicte, deconectare, dezamagire, poate chiar neîncredere. Dar toate aceste momente reprezintă doar oportunități de creștere a cuplului, dacă știm să ne raportăm la ele. Din păcate așteptările nerealiste despre relații uneori ne împiedică să cerem ajutorul de care avem nevoie.

Iată câteva mituri despre relații și terapia de cuplu:

Cuplurile fericite nu se ceartă

Cele mai fericite cupluri nu sunt cele care nu se cearta, ci sunt cele care știu cum să facă asta. Ca să gestionezi eficient un conflict ai nevoie sa știi să te auto-calmezi, să știi să asculți, să fii curios și empatic, să pui întrebările potrivite ca să obții răspunsuri.

Dacă sunt împreună cu partenerul potrivit, nu am nevoie de terapie de cuplu

Poate crezi că dragostea adevărată rezolvă totul. După ce  îți cumperi mașina mult visată, vine vremea să mergi cu ea la revizie, să mai schimbi câte ceva:  filtrele, uleiul, distribuția, plăcuțele de frâna. Revizia e necesară pentru funcționarea fără probleme a mașinii. Terapia de cuplu poate fi un loc unde poți face o revizie a relației tale de cuplu, unde poți învața anumite abilități de comunicare, poți învața multe lucruri despre tine si partener/ă, astfel încât să te declari mulțumit de relația ta.

Oricum va veni vremea când nu vom mai simți la fel și ne vom plafona

Va veni o vreme când se va pierde acea scânteie care v-a adus împreună și e normal să se întâmple așa. Dar înarmați cu abilitățile și cunoștințele potrivite, vom privi din altă perspectivă și cu alți ochi  tot acest proces.

Relațiile sunt frumoase sau grele

De obicei lucrurile frumoase, sunt greu de obținut. Un terapeut de cuplu te poate ajuta să vezi dacă greul pe care îl duci e un lucru bun, sau din contră, nu duce nicăieri.